Ezermester 3

Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt Felsőzsolcán. A háromgyermekes Dudás család háza a település legmélyebben fekvő pontján feküdt, így az elöntéskor órák alatt víz alá került – majdnem a tető magasságáig.

                                A vályogház néhány napig bírta majd összedőlt, ezzel otthontalanná vált a három kisgyermeket nevelő és egy beteg nagyszülőt ápoló család. A népes família közel 100 négyzetméteres új otthona kevesebb, mint 60 nap alatt készült el. Az építés fázisait és néhány érdekes műszaki adatot a speciális építéstechnológia fejlesztőjének, a Beston Monolit Ház csapatának képriportjában mutatjuk be.

                                                                                                                                   

Az új ház

Az épületet Kiss Attila, a Neo Építészműhely Kft. ügyvezető építésze tervezte messzemenőkig figyelembe véve a család igényeit és a környékre jellemző építészeti hagyományokat. Az új otthonban így a szülőknek és a gyerekeknek is önálló hálószoba, tágas fürdő és nappali, nagy étkezős konyha áll majd rendelkezésére, melyet a B.-A.-Z. megyei önkormányzat támogatásából be is tudtak rendezni. A berendezésben profi belsőépítész, Vincze Zsuzsánna segítette tanácsaival a családot. A Bramac Kft. tetőcseréppel, a Semmelrock Stein+Design Kft. pedig térkővel járult hozzá az építkezés sikeréhez.

Alapozás

A munkálatokat először a régi épület romjainak eltakarításával kezdték. Ezt követően kiásták az alap falaihoz szükséges munkagödröket. Az alap vasbeton falai a talajszinthez képest 1 méter mélységbe nyúlnak le. Az alapról indulnak a vasalt lábazati falak, melyekkel elértük a padlószint 70 cm-es kiemelését (passzív árvízvédelmi technika). A lábazatra feltöltés után ún. alaplemez került két rétegben, vasalt betonból, a rétegek között 1 réteg vízszigeteléssel. Az alaplemezben a gépészet (csatorna, víz) vezetékeinek a helyét ún. kizárásokkal zárták ki betonozás előtt.

Tartófalak és a födém  

Az alapra ezután felállították a falzsaluk belső felét. Ezekre kerültek a nyílászárók kizárásai, az elektromos vezetékezés védőkábelei és elosztói, majd a vasháló. Végül felállították a falzsalu külső felét – ezzel bezárva a zsaluzatot. A mixerkocsival helyszínre szállított betont betonpumpával pumpálták be, majd vibrálták. A falzsalut a betonozást követő napon már el lehetett távolítani. A falak elkészülte után felállították a födémzsalut, melyre felkerültek az alaplemezhez és a falakhoz hasonlóan a kizárások (gépészet, padlásfeljáró stb.) és az elektromos vezetékezés védőkábelei, valamint a vasalás.
A falak vastagsága: 15 cm
A födém vastagsága: 17 cm

Tető

A födém betonozását követő napon – a tulajdonképpen kész házszerkezetre – megkezdődött az előre gyártott tetőszerkezet felépítése. A födémzsalu ekkor még a helyén volt, az alátámasztásokat azonban fokozatosan lehetett ritkítani.

Hőszigetelés, nyílászárók, belső falak

A tető elkészültét követően felkerült a 16 cm vastag hőszigetelés, beépítésre kerültek a nyílászárók, és megkezdődött a külső színezés is. Ezzel egy időben a belső térben is folyhattak a munkálatok, a mesterek nem zavarták egymást. Belül elkészültek a belső szerelt válaszfalak, az elektromos vezetékezés (TV, riasztó, internet), a fűtés és a vízhálózat vezetékezése, melyhez nem kellett vésni a falakat: a vezetékek mindegyike vagy a betonozás előtt felhelyezett védőcsövekben, a belső falakban, vagy az aljzatbetonban fut.

Burkolás, színezés

A ház ekkor már kívülről szinte kész volt, bent folytak a végső szerelési munkálatok, kezdődhetett a festés, a burkolás. A sima falfelületek nem igényeltek vakolást a festés-burkolás előtt, mindössze 1-2 réteg glettelést és csiszolást.

 

 

Berendezés

Helyére kerülnek a belső nyílászárók, a szaniterek, a beépített bútorok és berendezések.

Eredeti cikk: itt.